(၁) အျပင္စာမ်ား မစားပါႏွင့္
အျပင္စာေတြကို စားသံုးတာက ကယ္လိုရီအပိုေတြကို ရရွိေစပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ အသက္ ၄၀ ႏွစ္ေက်ာ္ အရြယ္ေတြ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးဖုိ႔ အဓိက ထိန္းခ်ဳပ္သင့္တာက ကယ္လိုရီအပိုေတြ စားသံုးမႈပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးဖုိ႔ ကယ္လိုရီ ၁၆၀၀ သာ စားသံုးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ကယ္လုိရီရရွိမႈ ေလွ်ာ့ခ်ဖုိ႔အတြက္ သေရစာစားသံုးတာနဲ႔ အျပင္စာစားသံုးမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
(၂) အခ်ိုဳရည္ေရွာင္ပါ
အခ်ဳိရည္ေသာက္သံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္တာက ကယ္လိုရီရႏုိင္တဲ့ တျခားအစာေတြ ေလွ်ာ့ခ်လုိက္တာထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ ပိုမိုထိေရာက္မႈ ရွိတယ္လို႔ ဂၽြန္ေဟာ့ကင္း တကၠသိုလ္ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ အရည္ကရတဲ့ ကယ္လိုရီက စိတ္ေက်နပ္မႈကို နည္းေစၿပီး ဆာေလာင္မႈကို ပိုမိုေစတာေၾကာင့္ပါ။
(၃) အသားဓာတ္ပါဝင္ေအာင္ စားပါ
ဥေရာပေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေနသူေတြကို တစ္ေန႔တာစားသံုးတဲ့ ကယ္လိုရီရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ပ႐ိုတင္း (အသားဓာတ္) ကေနရယူတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေရးမွာ မ်ားစြာ အက်ဳိးရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ပ႐ိုတင္းက ဗုိက္ျပည့္ေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီေတြထက္ စြမ္းအင္ပိုမို အသံုးျပဳရတာေၾကာင့္လို႔ ပညာရွင္ေတြက ေျပာပါတယ္။ ၾကက္သားသံုးေအာင္စကေန ပ႐ိုတင္း ၂၆ ဂရမ္၊ တူနာငါး သံုးေအာင္စကေန ပ႐ိုတင္း ၂၂ ဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
(၄) ညစာ မစားမီ စြပ္ျပဳတ္ေသာက္ပါ
ညစာမစားမီ စြပ္ျပဳတ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီစားသံုးမႈကို ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ကယ္လိုရီပိုရတဲ့ ခရင္မ္နဲ႔ အခ်ဳိမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကိုေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(၅) အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ
အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္က အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ကယ္လုိရီစားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမစၥတာ ေဒးဗစ္က အမ်ိဳးသမီးေရာ၊ အမ်ိဳးသားေတြပါ ကယ္လိုရီနည္းၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေစဖုိ႔ ဆုိဒီယမ္ ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သံုးၿပီး အခ်ိဳရည္ေသာက္သံုးမႈကို ေရွာင္ရွားပါလို႔ ေျပာပါတယ္။
အသက္ႀကီးလာတာ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈေတြနဲ႔ ေန႔စဥ္ ထိေတြ႕ေနရတာ၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာ၊ ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္တာေတြေၾကာင့္ သင္ရဲ႕ အသြင္အျပင္က မရႊင္မပ်ျဖစ္ကာ ရွိသင့္တဲ့ အသက္ထက္ ပိုတယ္လို႔ ထင္ျမင္ေစပါတယ္။ ေအာက္ပါ အစားအစာငါးမ်ိဳးက သင့္ကို ႏုပ်ိဳတဲ့အသြင္အျပင္ ျဖစ္ေပၚေစဖို႔ ကူညီေပးႏုိင္ပါတယ္။
၆။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္
မ်က္ကြင္းညိဳတာကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ လူတင္းဓာတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ လူတင္းက မ်က္စိအားေကာင္းၿပီး က်န္းမာေစ႐ံုသာမကဘဲ အေရျပားစိုစြတ္မႈနဲ႔ ဆြဲဆန္႔အားေတြကို ထိန္းထားေပးႏုိင္တယ္။ ဖရီးေရဒီကယ္ေတြရဲ႕ ဖ်က္ဆီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ေတြကို လတ္တေလာ ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ေပးစြမ္းသလဲ
ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔စီေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္လံုးေအာက္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မ်က္ကြင္းညိဳတာကို သက္သာေစပါတယ္။ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္တာ၊ မ်ိဳး႐ိုးလိုက္တာ စတဲ့မ်က္ကြင္းညိဳေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြ မ်ားစြာရွိေပမယ့္ အဓိက အေၾကာင္းကေတာ့ မ်က္လံုးတစ္ဝိုက္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔စီ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ စားေပးပါက ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစၿပီး ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
၇။ ကမာေကာင္
အသားအေရ ျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ကမာေကာင္က သင္ရဲ႕အလွတရား ၿပီးျပည့္စံုဖို႔ အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ သင့္အသားအေရက ျဖဴတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ျဖစ္ေနတာ ဒါမွမဟုတ္ မ်က္ကြင္းညိဳေနတာ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဗီတာမင္ဘီ ၁၂ နဲ႔ သံဓာတ္ေတြ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနတာ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ျဖစ္ေနရင္ေတာ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ကမာေကာင္မွာ ဗီတာမင္ဘီ ၁၂၊ သံဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေသြးအား ေကာင္းလာေစပါတယ္။ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင့္၊ ေယာက္သြား၊ ခ႐ု စတာေတြကလည္း ကမာေကာင္လိုပဲ အက်ိဳးမ်ားေစပါတယ္။
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဝက္ၿခံေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပိုးသတ္အာနိသင္၊ ေသြးတြင္း သန္႔ရွင္းေစၾကယ္ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အိမ္တြင္းမွာ အလြယ္တကူ ရရွိႏုိင္ၿပီး ဝက္ၿခံကုသရာမွာလည္း ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ ဝက္ၿခံေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၉။ ေထာပတ္သီး
အရြယ္မတိုင္မီ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ေထာပတ္သီးမွာ အဆီမ်ားတယ္ဆိုေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစတဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္ၿပီး အသားအေရကိုလည္း လွပေစပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ေထာပတ္သီးမွာ အိုမီဂါ-၃ အဆီပါဝင္ၿပီး အသားအေရ စိုျပည္ေစပါတယ္။ အေရျပား တင္းရင္းေစတဲ့ ကိုလာဂ်င္ ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးၿပီး အေရးေၾကာင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အာနိသင္က ဝက္ၿခံျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ဆိုရီေရးစစ္ အေရျပားေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးမွာ ဗီတာမင္အီး ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသားအေရ လွပေစၿပီး အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။ ငွက္ေပ်ာသီး
ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ကို ထိန္းညိႇေပးတယ္
ခႏၶာကိုယ္က ေရကို ျပန္ဆြဲထားတာေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္မွာ ေလပြတာကို ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ သိၿပီးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါတင္ မကေသးပါဘူး။ သင့္မ်က္ႏွာ ေဖာင္းအစ္တာ၊ မ်က္အိတ္ေရာင္တာေတြပါ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပိုတက္စီယမ္နည္းၿပီး ဆိုဒီယမ္ (ဆား) မ်ားေနပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ပိုလွ်ံေနတဲ့ေရေတြ အျပင္ျပန္မထြက္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္က ျပန္ဆြဲထားတတ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာ္သီးက ဆိုဒီယမ္-ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏကို ညိႇေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရဆြဲအားကို ထိန္းညိႇေပးပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးပါက ခႏၶာကိုယ္မွာ ဆိုဒီယမ္-ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏကို ညိႇေပးပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဖရဲသီး၊ သေဘၤာသီးေတြကေနလည္း ပိုတက္စီယမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
ေရးသားေပးေသာ မဇာျခည္၀င္းကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္....
အျပင္စာေတြကို စားသံုးတာက ကယ္လိုရီအပိုေတြကို ရရွိေစပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ အသက္ ၄၀ ႏွစ္ေက်ာ္ အရြယ္ေတြ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးဖုိ႔ အဓိက ထိန္းခ်ဳပ္သင့္တာက ကယ္လိုရီအပိုေတြ စားသံုးမႈပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးဖုိ႔ ကယ္လိုရီ ၁၆၀၀ သာ စားသံုးဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ကယ္လုိရီရရွိမႈ ေလွ်ာ့ခ်ဖုိ႔အတြက္ သေရစာစားသံုးတာနဲ႔ အျပင္စာစားသံုးမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
(၂) အခ်ိုဳရည္ေရွာင္ပါ
အခ်ဳိရည္ေသာက္သံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္တာက ကယ္လိုရီရႏုိင္တဲ့ တျခားအစာေတြ ေလွ်ာ့ခ်လုိက္တာထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ ပိုမိုထိေရာက္မႈ ရွိတယ္လို႔ ဂၽြန္ေဟာ့ကင္း တကၠသိုလ္ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ အရည္ကရတဲ့ ကယ္လိုရီက စိတ္ေက်နပ္မႈကို နည္းေစၿပီး ဆာေလာင္မႈကို ပိုမိုေစတာေၾကာင့္ပါ။
(၃) အသားဓာတ္ပါဝင္ေအာင္ စားပါ
ဥေရာပေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေနသူေတြကို တစ္ေန႔တာစားသံုးတဲ့ ကယ္လိုရီရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ပ႐ိုတင္း (အသားဓာတ္) ကေနရယူတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေရးမွာ မ်ားစြာ အက်ဳိးရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ ပ႐ိုတင္းက ဗုိက္ျပည့္ေစၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီေတြထက္ စြမ္းအင္ပိုမို အသံုးျပဳရတာေၾကာင့္လို႔ ပညာရွင္ေတြက ေျပာပါတယ္။ ၾကက္သားသံုးေအာင္စကေန ပ႐ိုတင္း ၂၆ ဂရမ္၊ တူနာငါး သံုးေအာင္စကေန ပ႐ိုတင္း ၂၂ ဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
(၄) ညစာ မစားမီ စြပ္ျပဳတ္ေသာက္ပါ
ညစာမစားမီ စြပ္ျပဳတ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီစားသံုးမႈကို ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ကယ္လိုရီပိုရတဲ့ ခရင္မ္နဲ႔ အခ်ဳိမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကိုေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(၅) အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ
အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္က အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ကယ္လုိရီစားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမစၥတာ ေဒးဗစ္က အမ်ိဳးသမီးေရာ၊ အမ်ိဳးသားေတြပါ ကယ္လိုရီနည္းၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေစဖုိ႔ ဆုိဒီယမ္ ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသီးအရြက္ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သံုးၿပီး အခ်ိဳရည္ေသာက္သံုးမႈကို ေရွာင္ရွားပါလို႔ ေျပာပါတယ္။
အသက္ႀကီးလာတာ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈေတြနဲ႔ ေန႔စဥ္ ထိေတြ႕ေနရတာ၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာ၊ ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္တာေတြေၾကာင့္ သင္ရဲ႕ အသြင္အျပင္က မရႊင္မပ်ျဖစ္ကာ ရွိသင့္တဲ့ အသက္ထက္ ပိုတယ္လို႔ ထင္ျမင္ေစပါတယ္။ ေအာက္ပါ အစားအစာငါးမ်ိဳးက သင့္ကို ႏုပ်ိဳတဲ့အသြင္အျပင္ ျဖစ္ေပၚေစဖို႔ ကူညီေပးႏုိင္ပါတယ္။
၆။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္
မ်က္ကြင္းညိဳတာကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ လူတင္းဓာတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ လူတင္းက မ်က္စိအားေကာင္းၿပီး က်န္းမာေစ႐ံုသာမကဘဲ အေရျပားစိုစြတ္မႈနဲ႔ ဆြဲဆန္႔အားေတြကို ထိန္းထားေပးႏုိင္တယ္။ ဖရီးေရဒီကယ္ေတြရဲ႕ ဖ်က္ဆီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ေတြကို လတ္တေလာ ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ေပးစြမ္းသလဲ
ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔စီေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္လံုးေအာက္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မ်က္ကြင္းညိဳတာကို သက္သာေစပါတယ္။ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္တာ၊ မ်ိဳး႐ိုးလိုက္တာ စတဲ့မ်က္ကြင္းညိဳေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြ မ်ားစြာရွိေပမယ့္ အဓိက အေၾကာင္းကေတာ့ မ်က္လံုးတစ္ဝိုက္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ ေကနဲ႔စီ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ စားေပးပါက ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစၿပီး ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
၇။ ကမာေကာင္
အသားအေရ ျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ကမာေကာင္က သင္ရဲ႕အလွတရား ၿပီးျပည့္စံုဖို႔ အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ သင့္အသားအေရက ျဖဴတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ျဖဴေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ျဖစ္ေနတာ ဒါမွမဟုတ္ မ်က္ကြင္းညိဳေနတာ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဗီတာမင္ဘီ ၁၂ နဲ႔ သံဓာတ္ေတြ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနတာ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ျဖစ္ေနရင္ေတာ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ကမာေကာင္မွာ ဗီတာမင္ဘီ ၁၂၊ သံဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေသြးအား ေကာင္းလာေစပါတယ္။ ပင္လယ္ေက်ာက္ပြင့္၊ ေယာက္သြား၊ ခ႐ု စတာေတြကလည္း ကမာေကာင္လိုပဲ အက်ိဳးမ်ားေစပါတယ္။
၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဝက္ၿခံေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပိုးသတ္အာနိသင္၊ ေသြးတြင္း သန္႔ရွင္းေစၾကယ္ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အိမ္တြင္းမွာ အလြယ္တကူ ရရွိႏုိင္ၿပီး ဝက္ၿခံကုသရာမွာလည္း ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ ဝက္ၿခံေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၉။ ေထာပတ္သီး
အရြယ္မတိုင္မီ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတယ္
ေထာပတ္သီးမွာ အဆီမ်ားတယ္ဆိုေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစတဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္ၿပီး အသားအေရကိုလည္း လွပေစပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ေထာပတ္သီးမွာ အိုမီဂါ-၃ အဆီပါဝင္ၿပီး အသားအေရ စိုျပည္ေစပါတယ္။ အေရျပား တင္းရင္းေစတဲ့ ကိုလာဂ်င္ ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးၿပီး အေရးေၾကာင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အာနိသင္က ဝက္ၿခံျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ဆိုရီေရးစစ္ အေရျပားေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးမွာ ဗီတာမင္အီး ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသားအေရ လွပေစၿပီး အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၁၀။ ငွက္ေပ်ာသီး
ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ကို ထိန္းညိႇေပးတယ္
ခႏၶာကိုယ္က ေရကို ျပန္ဆြဲထားတာေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္မွာ ေလပြတာကို ျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ သိၿပီးျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါတင္ မကေသးပါဘူး။ သင့္မ်က္ႏွာ ေဖာင္းအစ္တာ၊ မ်က္အိတ္ေရာင္တာေတြပါ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပိုတက္စီယမ္နည္းၿပီး ဆိုဒီယမ္ (ဆား) မ်ားေနပါက ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ပိုလွ်ံေနတဲ့ေရေတြ အျပင္ျပန္မထြက္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္က ျပန္ဆြဲထားတတ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာ္သီးက ဆိုဒီယမ္-ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏကို ညိႇေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရဆြဲအားကို ထိန္းညိႇေပးပါတယ္။
ဘယ္လိုအာနိသင္ ေပးစြမ္းသလဲ
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးပါက ခႏၶာကိုယ္မွာ ဆိုဒီယမ္-ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏကို ညိႇေပးပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဖရဲသီး၊ သေဘၤာသီးေတြကေနလည္း ပိုတက္စီယမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
ေရးသားေပးေသာ မဇာျခည္၀င္းကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္....
No comments:
Post a Comment