Tuesday, November 27, 2012

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူတိုင္း ကိုယ့္ကိုယ္ကို ျပန္ေမးသင့္သည့္ ေမးခြန္းမ်ား ႏွင့္ အစားအစာမ်ား..


ေရကို အလံုအေလာက္ ေသာက္ရဲ႕လား
အာဟာရဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အနည္းငယ္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ ေနရင္ေတာင္ အမ်ဳိးသမီးငယ္ေတြဟာ ႏံုးတာ၊ ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ အာ႐ံုစူးစုိက္ႏိုင္ဖို႔ ခက္ခဲတာေတြ ျဖစ္တတ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္တာေၾကာင့္ ဗိုက္ဆာတာ၊ ပင္ပန္းတာနဲ႔ စိတ္တိုတာေတြလည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အစာမစားခင္ ေရတစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္သင့္ပါတယ္။  အစာစားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚတဲ့အခါမွာလည္း ေရတစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။

အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ရဲ႕လား
အိပ္ေရးပ်က္တာက စိတ္ခံစားမႈအေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိၿပီး အစာစားခ်င္တဲ့ ဆႏၵကို တိုးေစကာ အစာကို ပုိစားျဖစ္ေစပါတယ္။ ပံုမွန္ထက္ အိပ္ခ်ိန္နည္းတဲ့ သူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ခန္႔ ပုိစားျဖစ္တယ္လို႔  ကိုလံဘီယာ တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ အိပ္ခ်ိန္ အလံုအေလာက္ မရွိတာက စိတ္ဖိစီးမႈ ပိုခံရတတ္ၿပီး ဗိုက္ပိုဆာတတ္ၾကပါတယ္။  အထူးသျဖင့္ အိပ္ေရးပ်က္တဲ့ သူေတြက သၾကားပါတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အစာေတြကို စားခ်င္စိတ္ မ်ားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီအစာေတြကို အလြန္အမင္းစားမိရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေကာင္းတဲ့အဆီကို မ်ားမ်ားစားရဲ႕လား
အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္လို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြကို စားေပးရင္ စိတ္ခံစားခ်က္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကို ရရွိေစပါတယ္။ ေကာ္နက္တီးကပ္ တကၠသိုလ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ကို မွီဝဲတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ ကေလးေမြးၿပီးခ်ိန္မွာ စိတ္ဓာတ္က်ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ပါတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဆာဒင္းငါးတို႔ကို တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္စားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ သစ္ၾကားသီးကို လက္တစ္ဆုပ္စာ စားေပးပါ။ ဒီလိုမစားျဖစ္ရင္ ျဖည့္စြက္ေဆးမွီဝဲပါ။

ဟက္ဟက္ပက္ပက္ ရယ္ေမာရဲ႕လား
ဒီေန႔ေခတ္မွာ အလုပ္တာဝန္ အမ်ားအျပား ထမ္းေဆာင္ရင္း ဟက္ဟက္ပက္ပက္ ရယ္ေမာႏိုင္တဲ့ အခ်ိန္ရွိသင့္ပါတယ္။ ရယ္ေမာတာက စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးစီးဆင္းမႈ ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက သက္ေသျပထားၿပီးသားပါ။ တကယ္ေတာ့ ရယ္ေမာတာက ကယ္လိုရီေတြကိုလည္း ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ တစ္နာရီေလာက္ ဟက္ဟက္ပက္ပက္ ရယ္ေမာတာဟာ အားကစားခန္းမမွာ နာရီဝက္ေလာက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္သလို ကယ္လိုရီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။

ေလပြၿပီး ဗိုက္ပူတာမ်ဳိး မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္လိုသူတိုင္း ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ေအာက္ပါအတိုင္း အႀကံျပဳ ေရးသားထားပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ -  ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ကၽြန္မတို႔ အားလံုးအတြက္  ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ေတာ့ မသိၾကပါဘူး။ ဒိန္ခ်ဥ္ အမ်ားစုမွာပါတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြက အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ေလပြတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ေနေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ – ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္
ဗိုက္ပူမွာ စိုးရြံ႕သူေတြ အေနနဲ႔ ကာဗြန္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဂက္စ္ပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ ဗိုက္ကို ေလေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေစၿပီး ဗိုက္ပူကာ ေလပြေနေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ခ်ပ္ရပ္လိုရင္ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္အစား ေရ ဒါမွမဟုတ္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အရည္ (ဥပမာ-လက္ဖက္စိမ္းလက္ဖက္ရည္) ကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ဒီအရည္ထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ထဲ အဆီစုတာနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – ပန္းေဂၚဖီ
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ကၫြတ္၊င႐ုတ္သီး၊ ပဲဝါ စတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ ေကအျပင္ ေဖာလိတ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္  – အခြံခၽြတ္ထားေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္
ဂ်ဳံျဖဴနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ ထမင္းျဖဴေတြကို မစားပါနဲ႔။ ဒီအစာေတြက အစာေၾကလြယ္ၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစလို႔ပါ။ အင္ဆူလင္အဆင့္ျမင့္တက္တာက ဝမ္းဗိုက္တစ္ဝိုက္ အဆီစုပံုမႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံစာ

အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳနဲ႔ ပဲနီေလးလို အစာေတြကို စားပါ။ အေမရိကန္ အာဟာရ ေဆးပညာဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာဟာ ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး ခါးတစ္ဝိုက္ကို အဆီပိုေတြ ကင္းေဝးေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

အဆိုးဆံုး အစားအေသာက္ – ဆားကဲေသာ အစားအစာ
ပဲပိစပ္ေဆာ့ အမ်ားအျပားပါတဲ့ ဆူရွီစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေလပြသလို ခံစားေနရပါသလား။ ဆိုဒီယမ္မ်ားစြာပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားတာက ေရစုေဆာင္းမႈ မ်ားတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္  ဗိုက္က ေဖာင္းလာၿပီး ေလပြလာတတ္ပါတယ္။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစဖို႔ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ ၂၀၀၀ မီလီဂရမ္ေအာက္ပဲ စားပါ။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ – မျပည့္ဝဆီ
သံလြင္ဆီလိုမ်ဳိး မျပည့္ဝဆီပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။

အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္  – ရွလကာရည္
ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႔ စူးရွတဲ့ အနံ႔ကိုေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ ဗိုက္အဆီကို ေခ်ဖ်က္ေပးတယ္လို႔ ဂ်ပန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့ လူေတြဟာ တစ္ေန႔မွာ ရွလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း- ႏွစ္ဇြန္း စားရာ ၁၂ ပတ္အၾကာမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ဗိုက္အဆီနဲ႔ ခါးအတိုင္းအတာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ရွလကာရည္မွာပါတဲ့ Acetic Acid ဟာ အဆီေခ်ဖ်က္တဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကို ေျပာင္းလဲေပးတာေၾကာင့္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ေရးသားေပးေသာ ဇြန္ ႏွင့္ ၾကယ္စင္ ကိုေက်းဇူးးတင္ပါတယ္.....

No comments: