ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ဖို႔ ႀကိဳးစားေနသူေတြအတြက္ ထူးျခားၿပီး လြယ္ကူတဲ့ နည္းလမ္းေတြကို သုေတသန ပညာရွင္ေတြက အခုလို ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
၁) ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီးႏွင့္ နာနတ္သီးအနံ႔႐ွဴပါ
ဟုတ္ပါ့မလားလို႔ ထင္ေကာင္းထင္စရာ ရွိေပမယ့္ တကယ္ အလုပ္ျဖစ္တဲ့ နည္းပါလို႔ ခ်ီကာဂိုေဖာင္ေဒးရွင္းက ေဒါက္တာအလန္က ဆိုပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ေစတနာ့ဝန္ထမ္း သံုးေထာင္ခန္႔ကို ေလ့လာခဲ့ရာ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီးနဲ႔ နာနတ္သီးအနံ႔ေတြကို ႐ွဴ႐ႈိက္တဲ့ သူေတြက ဆာေလာင္မႈနည္းၿပီး ကိုယ္ေလးခ်ိန္ ေပါင္ ၃၀ ခန္႔ ေလ်ာ့က်သြားၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒီအသီးေတြကို အနံ႔႐ွဴရတာက ဦးေႏွာက္ဆီကို တကယ္စားေနတယ္လို႔ အထင္ ေရာက္သြားေစၿပီး ဗိုက္မဆာေတာ့ဘဲ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်သြားတာ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
၂) ထမင္းစားထိုင္ခံု ေရွ႕နံရံမွာ မွန္တစ္ခ်ပ္ ခ်ိတ္ဆြဲထားပါ
ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ မွန္ေရွ႕မွာ အစာစားတာက သံုးပံုတစ္ပံုနီးပါး ေလ်ာ့ၿပီး စားျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ထမင္းစားရင္း မွန္ကို မ်က္စိအၾကည့္ ေရာက္သြားရာက ကိုယ့္ခႏၶာကိုယ္ ပံုပန္းသဏၭာန္ကို သတိျပဳမိၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းဖို႔ အသိဝင္ကာ အစာ ေလွ်ာ့စားျဖစ္တာပါ။
၃) အျပာေရာင္ျဖင့္ ဝန္းရံပါ
အဆင္သင့္ စားေသာက္ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ အျပာေရာင္ကို ဘယ္ေတာ့မွ ျခယ္သထားေလ့ မရွိတာကို သင္သတိျပဳမိမွာပါ။ အျပာေရာင္က အစာ စားခ်င္စိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကို အျပာေရာင္ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ၿပီး စားတာ၊ အျပာေရာင္ ဝတ္ၿပီးစားတာ၊ ထမင္းစား စားပြဲကို အျပာေရာင္စားပြဲခင္း ခင္းတာေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ထမင္းစားခန္းမွာ အနီ၊ အဝါနဲ႔ လိေမၼာ္ေရာင္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ ေလ့လာမႈေတြအရ ဒီအေရာင္ေတြက အစာ စားခ်င္စိတ္ကို အားေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၄) သင့္အစားအေသာက္ကို ဓာတ္ပံု႐ိုက္ထားပါ
သင့္အေနနဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို မစားခင္မွာ ဓာတ္ပံု႐ိုက္ၿပီး ကြန္ပ်ဴတာထဲမွာ ေန႔ရက္အလိုက္ သိမ္းထားေပးပါ။ ဓာတ္ပံု႐ိုက္တာ၊ ျပန္ၾကည့္တာေတြနဲ႔ အလုပ္မ်ားေနတဲ့အခါ အစာ စားခ်င္စိတ္က ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္လို႔ အာဟာရပညာရွင္ ဂၽြန္ဆယ္ဂီးက ဆိုပါတယ္။ လက္ကိုင္ဖုန္းနဲ႔လည္း အစားအေသာက္ပံုကို ႐ိုက္လို႔ရပါတယ္။
၅) ခါးကို ဖဲႀကိဳးခ်ည္ထားပါ
ျပင္သစ္အမ်ဳိးသမီးေတြ လုပ္ေလ့ရွိတဲ့ နည္းတစ္ခုပါ။ သူတို႔က ညစာစားဖို႔ အျပင္မထြက္ခင္မွာ ခါးပတ္လည္မွာ ဖဲႀကိဳး ခ်ည္ထားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒီလိုလုပ္တာက ဝမ္းဗိုက္ကို သတိထားမိၿပီး ဖဲႀကိဳးက စတင္တင္းလာတာနဲ႔ အစာစားတာကို ရပ္သင့္ၿပီလို႔ သတိျပဳမိတာေၾကာင့္ပါ။
အမ်ိဳးသမီး အမ်ားစုဟာ ဗိုက္ပူ တာေၾကာင့္ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ဖို့ အေတာ္ ႀကိဳးစား ယူရပါတယ္။ ဗိုက္ပူလာၿပီ ဆိုရင္ ျပန္ၿပီးဗိုက္ခ်ပ္ဖို့ မလြယ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ႕ စနစ္တက် လိုက္နာၿပီး မွန္မွန္ႀကိဳးစား မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ခ်ပ္ရပ္တဲ့ ဗိုက္သားအလွကို ရရွိလာပါလိမ္႕မယ္။
အဆင့္ (၁) ေလ့က်င့္ခန္း
-ဒိုက္ထုိးေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ
ၾကမ္း ျပင္ေပၚေလးဖက္ေထာက္ အ ေနအထားမ်ိဳး ေနပါ။ လက္ႏွစ္ဖက္ အ ကြာအေဝးက ပခံုးေတြထက္ အနည္း ငယ္ ပိုက်ယ္သင့္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ သင့္ ရင္ဘတ္က ၾကမ္းျပင္နဲ႔ ထိကပ္လုနီးပါး ျဖစ္တဲ့အထိ ခႏၶာကိုယ္ကို ႏွိမ့္ထားသင့္ ပါတယ္။ၿပီးရင္ နဂိုအေနအထားမွာ ျပန္ ေနၿပီး ထပ္ကာ ထပ္ကာ လုပ္ေပးပါ။
-တင္ပါးျမွင့္ေလ့က်င့္ပါ
ၾကမ္းျပင္ေပၚမွာ ပက္လက္လွန္လဲ ေလ်ာင္းၿပီး ဒူးေတြကို ေကြးကာ ေျခဖဝါး ေတြကို ၾကမ္းျပင္ေပၚမွာ အျပားလိုက္ခ် ထားပါ။ ၿပီးရင္ တင္ပါးေတြကို ျမႇင့္တင္ လိုက္ပါ။ ဒီအခ်ိန္မွာ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ပခံုး နဲ႔ ဒူးအထိ တစ္ေျဖာင့္တည္း ျဖစ္ေနရပါ မယ္။ ဒီအေနအထားအတိုင္း ငါးစကၠန္႔ ေနၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေအာက္ပိုင္းကို နဂို အေနအထားမွာ ျပန္ထားပါ။ ခႏၶာကိုယ္ ရဲ႕ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ေစပါတယ္။
အဆင္႕ (၂) စိတ္ဖိစီးမႈ ေလွ်ာ့ခ်နည္း
စိတ္ဖိစီးမႈက ျမင့္မားေနတဲ့အခါမွာ ေကာ္တီေစာေဟာ္မုန္းက ျမင့္တက္လာ ပါတယ္။ ေကာ္တီေစာေဟာ္မုန္း ျမင့္ တက္တာက ဗိုက္အဆီကို တိုးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ အနည္းဆံုး ၁၀- ၁၅ မိနစ္ခန္႔ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ေကာ္တီေစာအဆင့္ကို ေလ်ာ့နည္းေအာင္ လုပ္ေဆာင္ပါ။ ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္လာပါ လိမ့္မယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈ ေျဖေလွ်ာ့ေရးနည္း တခ်ိဳ႕ကေတာ့ လာဗန္ဒါရနံ႔သင္းပ်ံ႕ေနတဲ့ ေရစိမ္ကန္ထဲမွာ စိမ္ခ်ိဳးတာ၊ အေၾကာ ဆန္႔ထုတ္တာ၊ ေယာဂက်င့္တာ၊ တစ္ေန႔ တာအေၾကာင္း စာခ်ေရးတာ၊ ရယ္ေမာ တာတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အဆင့္ (၃) အစားအစာ
ဝမ္းဗိုက္အဆီ ေလာင္ကြ်မ္းေစမယ့္ အစာေတြကို စားေပးရင္ ဗိုက္သားခ်ပ္ ရပ္ေစ႐ံုသာမက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ကိုပါ တည္ၿငိမ္ေစပါတယ္။ စားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြက သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္အမ်ားအျပား၊ အဆီနည္းပ႐ို တင္းနဲ႔ ေကာင္းတဲ့ အဆီေတြပဲ ျဖစ္ၾကပါ တယ္။ လိုက္နာသင့္တဲ့ အစာစားနည္း က ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
-အစာစားတိုင္းဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳး-ႏွစ္မ်ိဳး ပါဝင္ပါေစ
တစ္ေန႔မွာ ကယ္လိုရီနည္း အစာ ကို ေလးႀကိမ္-ငါးႀကိမ္စားရင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္စားျဖစ္ႏိုင္ေျခက ၄-၁၀ ႀကိမ္ ခန္႔ ရွိပါလိမ့္မယ္။ à ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ ေရဟာ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈ မျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္႐ံုသာမက ဗိုက္ ဆာတာကိုလည္း ေမ့သြားေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ အနည္းဆံုး ေရ ရွစ္ဖန္ခြက္ခန္႔ ေသာက္ပါ။
-အရည္အေသြးရွိတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ ကို စားပါ
ပ႐ိုတင္းပါတဲ့ အစာက အစာေၾက လြယ္၊ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္လြယ္ၿပီး ကယ္လိုရီ မ်ားမ်ားလည္း ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္ပါ တယ္။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္က အစာအိမ္ထဲမွာ ၾကာၾကာ ရွိေစတာေၾကာင့္ ခ်က္ခ်င္း ဗိုက္ျပည့္ေစသလို ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ ေနေစပါတယ္။
-အဆီကို မေၾကာက္ပါႏွင့္
အိုမီဂါ ၃ဖက္တီးအက္စစ္ပါတဲ့ သံ လြင္ဆီ၊ ေထာပတ္သီး၊ ငါးနဲ႔ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ အဆီေမာ္လီက်ဴးအႀကီးေတြကို ေသး ငယ္တဲ့ အဆီေမာ္လီက်ဴးေတြအျဖစ္ ေျပာင္းေစၿပီး သြယ္လ်ေစပါတယ္။
No comments:
Post a Comment