(၁) ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း
အဆီနည္းတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မျမင့္တက္ေစဘဲ ဆံေကသာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ပံ့ပိုး ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ဒိန္ခဲလို ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြဟာ ဆံေကသာကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစပါတယ္။
၂) ငါး
ဆယ္လ္မြန္နဲ႔ မက္ကရယ္လို အဆီမ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့ ငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္ကၽြတ္ႏႈန္း ေႏွးေစပါတယ္။ ငါးမွာ သံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12တို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံေကသာနဲ႔ အသားအေရကို လွပက်န္းမာေစပါတယ္။ ဆံျခည္မွ်င္ အိတ္ထဲမွာ သံဓာတ္ေတြကို သိုေလွာင္ထားၿပီး ဆံပင္ထိခိုက္မႈျဖစ္လာရင္ ျပန္လည္ အသံုးျပဳႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။
၃) အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံတို႔ျဖင့္ လုပ္ထားသည့္အစာ
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစာေတြမွာ ဆံေကသာအတြက္ အေရးပါတဲ့ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ သြပ္ဓာတ္ဟာ ဆံေကသာ ႀကီးထြားသန္စြမ္း ထူထဲမႈတို႔ကို တိုက္႐ိုက္ သက္ေရာက္မႈ ရွိေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ ညီမွ်ေစပါတယ္။ စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ သြပ္ဓာတ္ကို အလံုအေလာက္ ထည့္စားေပးတာက ဆံေကသာကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
၄) အခြံမာသီး
သီဟိုဠ္ေစ့၊ ေျမပဲနဲ႔ သစ္ၾကားသီးေတြမွာ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္ကၽြတ္တာနဲ႔ ဆံပင္က်ဲပါးတာကို ေႏွးေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးထဲမွာ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္လည္း ပါဝင္ၿပီး အဲဒီဓာတ္ဟာ ဦးေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ေဗာက္ထတာကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ေန႔စဥ္ အခြံမာသီးကို လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏ စားေပးသင့္ပါတယ္။
၅) ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
ပဲနီေလးအပါအဝင္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးဟာ ဆံပင္သားအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ အာဟာရျဖစ္ပါတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ သံဓာတ္၊ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္႐ံုသာမက ပ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ဆံေကသာ ႀကီးထြားသန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ ဗီတာမင္ဘီျဖစ္တဲ့ ဘိုင္အိုတင္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္ျပတ္ထြက္တာေတြ မျဖစ္ေစဘဲ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစပါတယ္။
၆) မုန္လာဥနီ
မ်က္စိက်န္းမာေရးနဲ႔ အျမင္အားေကာင္းေစေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ မုန္လာဥနီဟာ ဆံပင္သားကိုလည္း က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအပါဝင္တဲ့ မုန္လာဥနီဟာ ဆံပင္သားမွာ သဘာဝအဆီရွိေစၿပီး ဦးေရျပားကို က်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ဆံေကသာကို သန္စြမ္း ေတာက္ပေစပါတယ္။
၇) ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး
ဆံပင္သားတည္ေဆာက္မႈမွာ ပ႐ိုတင္းက အေရးပါတဲ့ အာဟာရဓာတ္ပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို အလံုအေလာက္ မစားျဖစ္ရင္ ဆံေကသာကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့အစာထဲမွာ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ကိုေတာ့ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ ဘိုင္အိုတင္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္သားကို က်န္းမာေစပါတယ္။
၈) အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ေရာင္စံုအစားအစာေတြက သင့္က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံုသာမက ဆံေကသာကိုလည္း သန္စြမ္းလွပေစပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတို႔လို အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြမွာ ဆံပင္အတြက္ အေရးပါတဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ဆီၾကည္လို သဘာဝအဆီ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအနဲ႔စီ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ဆံပင္သားကို စိုျပည္ေစပါတယ္။
၉) ၾကက္၊ ဝက္
သင္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈေလ်ာ့နည္းတာက ဆံပင္သားအတြက္ ျပႆနာတစ္ရပ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းမႈေၾကာင့္ ဆံပင္သား ႂကြပ္ဆတ္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး ဆံပင္အေရာင္ကိုလည္း မွိန္ေဖ်ာ့ေစပါတယ္။ ၾကက္သားမွာ ဆံပင္သားက်န္းမာေစမယ့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ အလံုအေလာက္ ပါဝင္ေနပါတယ္။ အမဲ၊ ဝက္၊ ဘဲ စတဲ့ အသားေတြမွာ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံျခည္မွ်င္အိတ္ေတြ အားေကာင္းေရးမွာ အေရးပါေနပါတယ္။
၁ဝ) ကမာ
ပင္လယ္စာ ကမာမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့ သြပ္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံေကသာက်န္းမာေရးကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ အမဲသားနဲ႔ သိုးသားကေနလည္း ဒီလို အာနိသင္မ်ဳိးကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
၁၁) ငွက္ေပ်ာသီး
သင္စားတဲ့ အစာမွ ဗီတာမင B6 မရရွိတာေၾကာင့္ ဆံပင္က်ဲပါးတာနဲ႔ ဆံပင္ကၽြတ္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူရာမွာ ပါဝင္ကူညီေပးပါတယ္။ ေသြးနီဥ ထုတ္လုပ္မႈမွာလည္း အေရးပါတဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဟာ ဆံျခည္မွ်င္အိတ္ေတြကို အားေကာင္းေစၿပီး ဆံပင္သားကို ေတာက္ပသန္စြမ္းေစပါတယ္။
၁၂) ဆန္လံုးညိဳ
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ဟာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မွ စြမ္းအင္ထြက္ရွိလာေရးအတြက္ ပါဝင္ကူညီေနပါတယ္။ အဲဒီထြက္လာတဲ့ စြမ္းအင္ဟာ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု အျပည့္ပါဝင္တဲ့အျပင္ စြမ္းအင္ကိုလည္း ထြက္ရွိေစတာေၾကာင့္ ဆံပင္သား သန္စြမ္းက်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါေနပါတယ္။
ေရးသားေပးေသာ msun ကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္.....
No comments:
Post a Comment